آیا تلويزيون شهري عامل تشدید ترافیک هستند
استفاده از تلويزيون شهري در میادین و خیابانهای تهران، مشهد، اصفهان، شیراز و حتی سقز و میانه با انتقادهایی از سوی پلیس راهنمایی و رانندگی روبرو شده است.
امروزه در فضای رقابتی تولید کالا و ارایه خدمات، تبلیغات شهری جایگاه ویژه ای یافته؛ به طوری که در سال های اخیر هر روز بر تعداد تابلوهای روان در سطح شهرهای بزرگ افزوده شده است. در حقیقت هدف اصلی تبلیغات شهری کمک به ارتقای سطح آگاهی در تبلیغات آموزشی و افزایش قدرت انتخاب مردم در تبلیغات تجاری است.
این شیوه تبلیغات به دلیل زیبایی ، جذب مخاطب و تنوع یکی از روش های تبلیغاتی پذیرفته شده در سراسر جهان به شمار می آید. با توسعه شیوه های تبلیغاتی تابلوهای کوچک کمکم جای خود را به بیلبوردهای بسیار بزرگ دادند و حالا تلویزیون های شهری برای تبلیغ کالاها و اطلاع رسانی وارد شهر های بزرگ و کوچک شده اند.
نخستین تلويزيون شهري 6 سال قبل به تهران آمدند و در میدان های بزرگ شهر مانند میدان ونک ، تجریش و هفت تیر نصب شدند. یکی از نکات مطرح درباره تلویزیون شهری مکان یابی مناسب برای جذب مخاطب و پیشگیری از پیامدهای منفی آن است. برخی کارشناسان معتقدند گذشته از دستاوردهای اقتصادی، استفاده نادرست از شیوه تبلیغات شهری گاهی به یک معضل تبدیل شده و به ایجاد آلودگیهای بصری منجر می شود. به این ترتیب نصب نخستین تلویزیون های شهری از همان ابتدا با واکنش هایی همراه شد.
مسوولان راهنمایی و رانندگی در آن زمان از مکان یابی نادرست برای نصب تلوزیون شهری با توجه به شلوغی و ترافیک میدان های بزرگ شهر انتقاد کردند. آنها معتقد بودند نصب این تلویزیون ها به دلیل تاثیر رنگ و نور در جلب توجه رانندگان و کاهش تمرکز آنها در زمان رانندگی موجب افزایش تصادفات و ترافیک در این مراکز خواهد شد.
اما جعفر تشکری هاشمی معاون حمل و نقل و ترافیک شهرداری تهران در همان زمان در پاسخ به این واکنش ها نصب بیلبوردهای تبلیغاتی و تلویزیون های شهری در بزرگراه ها و معابر را شیوه تبلیغاتی رایج در بیشتر شهرهای بزرگ دنیا دانست و گفت: تبلیغات محیطی روی ساختمان ها، انواع نورپردازی ها، آگهی های تصویری و نوشتاری در بزرگراه ها، اتوبان ها و معابر بخشی از زیبایی های شهری محسوب می شود که شهرهای ما و بخصوص پایتخت نیز از آن مستثنی نیستند.
مسوولان شهرداری در برابر انتقاد های مسوولان راهنمایی و رانندگی نسبت به نامناسب بودن محل نصب برخی از این بیلبوردها و تلویزیون های شهری تاکید کردند که برای نصب بیلبوردها و تلویزیون های شهری در بزرگراه ها و معابر شهر قطعا مطالعات کارشناسی انجام می شود و در صورت تصویب به اجرا گذاشته می شود.
به اعتقاد آنها از آنجا که این تلویزیون ها با هدف تبلیغات و جذب مخاطب بیشتر در سطح شهر نصب می شوند بنابراین لازم است که در مناطق پر رفت و آمد قرار گیرند. به گفته مسؤولان شهرداری، در کمیته مشترکی با حضور نمایندگانی از سازمان زیباسازی،معاونت حمل و نقل و ترافیک و سازمان حمل و نقل و ترافیک شهرداری تهران، پس از انجام هماهنگی های لازم در این کمیته و در نظر گرفتن ملاحظات شهری، برای نصب هر بیلبورد یا نمایشگر تصمیم گیری می شود.
با افزایش تعداد تلویزیونهای بزرگ در میدان های بزرگ و مناطق شلوغ انتقاد ها هم کمتر شد اما مسوولان راهنمایی و رانندگی همچنان معتقدند در هنگام نصب تعدادی از اینتلویزیونهای شهری مکان یابی مناسبی صورت نگرفته و این موضوع باعث ایجاد مشکلات ترافیکی شده است.
نتایج یک تحقیق در آمریکا نشان داده است که ۷۰ درصد رانندگان تابلوهای تبلیغاتی را می بینند و ۶۳ درصد رانندگان آن ها را می خوانند و در این صورت می توان پیش بینی کرد که در صورت مکان یابی نادرست این موضوع چقدر می تواند بر ترافیک و یا وقوع تصادفات موثر باشد. با این وجود با ورود این وسیله تبلیغاتی به دیگر شهرهای بزرگ مانند مشهد، اصفهان ، شیراز و حتی شهر های کوچک تر مانند سقز و میانه انتقاد ها درباره مکان یابی نادرست در این شهرها هم مطرح شد.
در کشورهای دیگر نیز مخاطب این تلویزیون ها بیشتر عابران پیاده هستند بنابراین تلویزیون ها در مکان هایی نصب می شوند که در معرض دید عابران پیاده باشند نه سرنشینان خودرو . با این وجود آنچه که سبب شده تلویزیون های شهری امروزه به سرعت در تبلیغات شهری در جهان پذیرفته شوند تاثیر گذاری سریع بر مخاطب است.
کارشناسان معتقدند انتقال پیام در بیلبوردهای تبلیغاتی به صورت تصویری بهتر از نوشتاری است چرا که خواندن و درک پیام های نوشتاری زمان و دقت بیشتری می طلبد؛ در حالی که پیام های تصویری با سرعت بیشتری منتقل می شوند. بر این اساس اگرعلم تبلیغات در استفاده از این وسیله تبلیغاتی به درستی مورد توجه قرار گیرد می توان تلویزیون شهری را موفق تر دانست. اما گاهی این تبلیغات به دلیل نور خیره کننده یا استفاده از رنگ های نامناسب بیشتر موجب بر هم زدن آسایش شهروندان می شود تا جذب مخاطب نسبت به یک پیام. به این ترتیب به نظر می رسد توجه به این نکات و بهره گیری از نظرات کارشناسان متخصص دانش تبلیغات ، روانشناسی و گرافیست می تواند به ارتقاء آگاهی شهروندان که هدف تبلیغات شهری است کمک کند.